Apotheek Fokkesteeg

Uw apotheek in Nieuwegein! Persoonlijk, betrokken en deskundig!

Apotheek Fokkesteeg is gevestigd op de Zoutkamperschans 2 te Nieuwegein. Er is een nauwe samenwerking met de huisartsen en andere disciplines van gezondheidscentrum de Schans. Daarnaast wordt er op inhoudelijk en logistiek vlak nauw samengewerkt met apotheek Vreeswijk. Wij bieden u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen.
Op onze website en app kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg. Ook kunt u bij ons terecht via telefoon, mail of persoonlijk contact in de apotheek.

Zoutkamperschans 2,   3432TZ Nieuwegein
Tel:  (030) 606 33 99  /   Email: info@apotheekfokkesteeg.nl

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > ditranol met salicylzuur op de huid

Inhoud

ditranol met salicylzuur op de huid

Ditranol remt de groei van huidcellen af, waardoor het de groei van wratten remt. Salicylzuur werkt in op de hoornlaag van de huid. De hoornlaag is het bovenste laagje van de huid. Salicylzuur weekt dit laagje van de huid los en bevordert een normale groei van de huid.

Artsen schrijven deze combinatie voor bij wratten.

Wat doet ditranol met salicylzuur op de huid en waarbij gebruik ik het?

Wratten

Verschijnselen
Wratten zijn kleine vergroeiingen van de huid, die ontstaan door besmetting met een virus. Het zijn meestal huidkleurige bobbels met een doorsnede van een millimeter tot een centimeter. Ze hebben meestal een ruw oppervlak en komen vooral voor op de handen, voetzolen, knieën en in het gezicht. Door aanraking kunt u anderen besmetten.

Wratten komen het meest voor bij kinderen. Bij volwassenen komen wratten minder voor, omdat ze immuun zijn geworden voor het virus dat de wratten veroorzaakt.

Behandeling
Wratten zijn onschuldig en meestal verdwijnen ze binnen 2 jaar vanzelf. Zitten ze echter op een vervelende of opvallende plek, dan kunt u ze behandelen met een aanstipvloeistof of zalf met salicylzuur. Als het daarmee niet weggaat kan uw arts salicylzuur met ditranol voorschrijven, of de wrat met vloeibare stikstof aanstippen.

Raadpleeg uw huisarts als u van een wrat af wilt die zich op een vochtige plek bevindt, zoals in de mondhoeken, bij schaamlippen, penis of anus.

Werking
Ditranol remt de groei van de huidcellen af, waardoor de wrat niet verder groeit. Salicylzuur verweekt de eeltlaag, zodat de wrat makkelijker is te verwijderen.

Lees meer over wratten . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

  • Paarsbruine verkleuring van de plek die u aanstipt, maar ook huid, kleding, handdoeken, beddengoed, tegels en sanitair als hier aanstipvloeistof op terecht komt

    De verkleuring van de huid verdwijnt meestal na 1 tot 2 weken vanzelf. De vlekken in textiel zijn niet te verwijderen. Vlekken in sanitair kunt u verwijderen door direct na het afwassen het sanitair schoon te maken met een zacht schuurmiddel.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Droge huid en irritatie van de behandelde plekken en de omringende huid

    Irritatie merkt u aan een brandend en stekend gevoel, roodheid en soms jeukende uitslag. Neem contact op met uw arts, wanneer u last blijft houden van huidirritatie.

  • Pijn doordat de wrat verhardt, wat bij aanraking of stoten pijnlijk is. De wrat kan ook breken.

    Raadpleeg uw arts, als uw wrat pijnlijk wordt.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • De gezonde huid kan beschadigen als het medicijn er op komt

    Bescherm daarom de gezonde huid, door rond de wrat een beetje vaseline of vette zalf te smeren. Heeft u makkelijk last van wondjes die snel ontsteken of slecht genezen, zoals bij diabetes of bij een slechte doorbloeding? Raadpleeg dan altijd voor gebruik van dit medicijn een arts.

  • Overgevoeligheid voor salicylzuur of ditranol. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk.

    Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik ditranol met salicylzuur op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u of uw baby is als u met het medicijn stopt.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven, als u dit medicijn kortdurend in een kleine hoeveelheid gebruikt. Bijvoorbeeld op een wrat of een likdoorn. Er komt dan een te verwaarlozen hoeveelheid in de moedermelk terecht. Breng dit medicijn niet aan op de borst of rond de tepel.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Gebruik dit medicijn niet in het gezicht of in de buurt van wondjes. Laat het niet in het oog of op de oogleden komen. Dit kan beschadigingen geven. Komt het per ongeluk in het oog, de neus, mond of een wondje, spoel dan goed met water om het medicijn te verwijderen.

  • Week de wrat zo mogelijk 5 minuten in warm water en droog daarna goed af.
  • Dek de omliggende huid eventueel af met een beetje vaseline, om de gezonde huid tegen irritatie te beschermen.
  • Bedek de wrat met een paar druppels aanstipvloeistof. Gebruik hiervoor een penseeltje of wattenstaafje. Laat de vloeistof opdrogen.
  • Plak na het aanstippen de wrat eventueel af met een stukje pleister of tape.
  • Breng elke dag een nieuw laagje op de wrat aan.
  • Na een week gebruik de huid in warm water baden. Meestal kunt u er dan een laagje vanaf wrijven of vijlen, zodat de wrat kleiner wordt. Peuter echter niet aan een wrat, want dan kunt u zichzelf of anderen met het wratvirus besmetten.
  • Brengt u de aanstipvloeistof op de handen aan? Zorg dan dat u niet in de ogen wrijft, want slechts een klein beetje aanstipvloeistof kan de ogen erg irriteren.
  • Sluit het flesje goed af, om te voorkomen dat de inhoud verdampt. Het is kort houdbaar. Kijk op het etiket voor de uiterste gebruiksdatum.
  • Dit medicijn is brandbaar. Pas daarom op met gebruik in de nabijheid van open vuur, zoals de geiser.
  • Let op: dit medicijn maakt paarsbruine vlekken op kleding, beddengoed, sanitair en tegels.

Wanneer?
Gebruik de aanstipvloeistof eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's avonds. Als de plek door de behandeling erg pijnlijk wordt, kunt u 1 of 2 dagen overslaan.

Hoe lang?
Ga door tot de wrat helemaal weg is. Meestal is dat na enkele weken.
Soms moet u de behandeling herhalen. Een enkele keer kan het enkele maanden duren voor de wrat weg is.