Apotheek Fokkesteeg

Uw apotheek in Nieuwegein! Persoonlijk, betrokken en deskundig!

Apotheek Fokkesteeg is gevestigd op de Zoutkamperschans 2 te Nieuwegein. Er is een nauwe samenwerking met de huisartsen en andere disciplines van gezondheidscentrum de Schans. Daarnaast wordt er op inhoudelijk en logistiek vlak nauw samengewerkt met apotheek Vreeswijk. Wij bieden u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen.
Op onze website en app kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg. Ook kunt u bij ons terecht via telefoon, mail of persoonlijk contact in de apotheek.

Zoutkamperschans 2,   3432TZ Nieuwegein
Tel:  (030) 606 33 99  /   Email: info@apotheekfokkesteeg.nl

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

dexamethason in het oog

Dexamethason behoort tot bijnierschorshormonen of corticosteroïden.
Het vermindert ontstekingsverschijnselen, waardoor klachten zoals jeuk, roodheid en zwelling afnemen.

Artsen schrijven het voor bij oogontsteking en ontstoken ogen door allergie.

Wat doet dexamethason in het oog en waarbij gebruik ik het?

Ontstoken ogen door andere oorzaken

Verschijnselen
Verschillende delen van het oog kunnen ontstoken raken, zoals:

  • de iris: het gekleurde deel van het oog, achter het hoornvlies;
  • het binnenste van het oog, zoals het netvlies;
  • de oogzenuw, die de beelden naar de hersenen stuurt het bindvlies;
  • het slijmvlies op het oogwit, op de onderrand en aan de binnenkant van de oogleden;
  • het hoornvlies: het doorzichtige deel voor de pupil en iris.

De verschijnselen van een oogontsteking zijn vooral wazig zien, maar ook roodheid, zwelling, pijn en jeuk.

Oorzaak 
Oogontstekingen hebben verschillende oorzaken, zoals een allergische reactie, irritatie, een infectie of een operatie, maar kunnen ook ontstaan als gevolg van andere ziektes, zoals de ziekte van Besnier Boeck en de ziekte van Bechterew of andere reumatische ziekten.

Behandeling
Wanneer u contactlenzen draagt, kunt u deze beter uitlaten zolang u klachten heeft, zeker als de ontsteking zich aan de buitenkant van het oog bevindt.

Een oogontsteking moet bij voorkeur behandeld worden met een medicijn dat de oorzaak aanpakt, zoals antibiotica of anti-allergiemiddelen.

Is de oorzaak geen infectie of allergie of zijn de verschijnselen ernstig, dan schrijven oogartsen soms ontstekingsremmende oogdruppels voor, zoals deze dexamethason oogdruppels. Bij sommige oogontstekingen binnen in het oog is een langdurige behandeling nodig.

Ook bij ontstekingsreacties na een oogoperatie kunnen dexamethason oogdruppels worden voorgeschreven. Dexamethason wordt ook gebruikt bij bepaalde aandoeningen van de oogzenuw om verdere verslechtering van het gezichtsvermogen te voorkomen. Het kan dan langdurig worden gebruikt.

Effect 
Dexamethason remt de ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid, zwelling, pijn en jeuk. Bij ontstekingen die zijn veroorzaakt door een bacterie, virus of schimmel, moet u ook altijd een antibioticum of medicijn tegen virussen of schimmels gebruiken. Na enkele dagen gebruik merkt u dat de klachten afnemen of verdwenen zijn.

Lees meer over ontstoken ogen door andere oorzaken . “

Ontstoken ogen door allergie

Verschijnselen
Bij een allergie reageren uw ogen te sterk op prikkels uit uw omgeving, zoals huisstofmijt, schimmels, pollen of huidschilfers van huisdieren. Door allergie ontstoken ogen jeuken, tranen en zijn rood. Soms is het oogwit opgezwollen.

Behandeling
Door allergie ontstoken ogen worden bij voorkeur behandeld met een anti-allergiemiddel dat de werking van histamine blokkeert. In ernstige gevallen kan uw arts dexamethason oogdruppels voorschrijven.

Wanneer u contactlenzen draagt, kunt u deze beter uitlaten zolang u klachten heeft.

Effect
Dexamethason remt de ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid, zwelling, pijn en jeuk. Na enkele dagen gebruik merkt u dat de klachten afnemen of verdwenen zijn.

Lees meer over ontstoken ogen door allergie . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Na enkele weken gebruik kans op een verhoogde oogboldruk (glaucoom) bij personen die daarvoor gevoelig zijn

    Overleg voor gebruik met uw arts als u een verhoogde oogboldruk (glaucoom) heeft, terwijl deze niet wordt behandeld door de oogarts. Moet u dit medicijn langer dan twee weken achtereen gebruiken, dan zal de arts regelmatig uw oogdruk controleren.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Direct na het druppelen kan het oog geïrriteerd of branderig aanvoelen

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Te laat opmerken van ooginfecties, doordat dit medicijn de roodheid, zwelling en jeuk vermindert die meestal bij een ooginfectie optreden. De infectie zelf kan dan wel schade aanrichten.

    Let daarom goed op andere verschijnselen die op een infectie kunnen wijzen, zoals pusvorming en blaasjes. Heeft u last van een ooginfectie met het herpes-simplexvirus? Gebruik dit medicijn dan niet.

  • Overgevoeligheid voor dexamethason of het gebruikte conserveermiddel. De overgevoeligheid kunt merken aan verergering van de roodheid en jeuk of aan het feit dat deze klachten niet overgaan.

    Neem contact op met uw arts. Er bestaan ook oogdruppels met dexamethason, zonder conserveermiddel. Wellicht zijn deze geschikter voor u. Meld de overgevoeligheid altijd aan uw apotheek. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn in de toekomst niet meer krijgt.

  • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last krijgen van dubbel zien en hangen van het bovenste ooglid

    Als u merkt dat u hier last van heeft, neem dan contact op met uw arts.

Zeer zelden en pas na enkele weken gebruik

  • Wazig zicht door vertroebeling van de lens (staar)

    Neem contact op met uw arts als u merkt dat uw gezichtsvermogen achteruit gaat. De lensvertroebeling kan vaak alleen met een oogoperatie worden hersteld. Heeft u al last van staar, raadpleeg dan uw arts over de risico's van gebruik.

  • Dunne huid rond de ogen, waardoor deze makkelijker beschadigt

    Dit kunt u voorkomen door na druppelen overtollige vloeistof die weer uit het oog loopt met een papieren zakdoekje van de wang te vegen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik dexamethason in het oog gebruiken met andere medicijnen?

Gebruikt u andere oogdruppels of oogzalven? Wacht minstens 5 minuten tussen het indruppelen van de verschillende oogdruppels.

Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel? Gebruik dan eerst de druppel en 5 minuten later de oogzalf of ooggel.

Als u twee soorten oogdruppels moet gebruiken: eerst de oogdruppel gebruiken waar u het minst last van heeft en als laatste de oogdruppel waarvan u de meeste irritatie na het indruppelen krijgt. Zo voorkomt u dat u door de eventuele tranenvloed de werkzame bestanddelen van de oogdruppels te snel worden ‘uittraant’.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken of alles eten?
Er zijn hiervoor bij dit medicijn geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwenzonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven, als u dit medicijn gedurende enkele dagen gebruikt. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Oogdruppels

  • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone doek of stuk keukenrol. Gebruik liever geen handdoek. De handdoek gebruikt u vaker en kan daardoor vies zijn. Zowel uw oogdruppels als uw ogen zijn hier gevoelig voor.
  • Als u contactlenzen draagt: haal harde en zachte lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. Het hangt af van het soort conserveermiddel of u uw contactlenzen tussen de toedieningen door weer kunt indoen. Er zijn namelijk conserveermiddelen die zachte contactlenzen kunnen beschadigen. Kijk hiervoor in de bijsluiter van de verpakking. Ook is er een grote kans dat u geen contactlenzen mag dragen vanwege de oogontsteking zelf. Vraag dit na bij uw arts.
  • Neem plaats op een stoel of een bank.
  • Schroef het dopje van flesje en leg het dopje op de zijkant. Zo blijft de dop schoon. Hierdoor zal de dop de oogdruppels zo min mogelijk besmetten.
  • Neem het flesje in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
  • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een ‘gootje’ ontstaat. 
  • Buig het hoofd achterover en kijk recht omhoog.
  • Zet de hand met het flesje op de hand die het gootje maakt.
  • Breng het flesje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat het flesje uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederven de oogdruppels sneller.
  • Knijp in het flesje en laat 1 druppel in het gootje vallen.
  • Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht zonder te knijpen.
  • De werkzame stof in deze oogdruppels kan te snel uit het oog verdwijnen doordat het via het traankanaaltje in de neusholte wegloopt. Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen 1 minuut dicht. Dit doet u door zachtjes uw vinger in de holling tussen het oog en de neus te duwen, net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog.
  • Doe uw oog weer open.
  • Draai, na gebruik, de dop weer op het flesje.
  • Was uw handen nogmaals met water en zeep.

Vindt u het lastig om de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Dit is een houdertje waarmee u gemakkelijker in het oog kunt druppelen.

Bewaar de oogdruppels zoals op het etiket is aangegeven. De meeste flesjes met oogdruppels zijn na openen nog 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft geopend.

Wanneer?
Verdeel de doseringen zo goed mogelijk over de dag om een constant effect te verkrijgen.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt hoelang u dit medicijn moet gebruiken. In het algemeen is dit enkele dagen tot 2 weken. In sommige gevallen moet u dit medicijn langdurig gebruiken.